Hai ... i'm on my leave today .. so untuk mengisi masa lapang dan perut Lisa ^_^ ... taarraaa #spagheti
Bahan -bahan : (Untuk 2 orang makan)
- Isi ayam yang didadu ( sukatan ikut suka nak banyak mana :P)
- Bawang putih dicincang (3 ulas)
- Bawang Holland ( yang sudah di blend bersama bawang putih )- Lisa suka blend banyak2 buat stok , kalau rasa malas , boleh dadukan saja bawang Holland ni :)
- Sos PREGO Mushroom (2 sudu besar)
- Serbuk perasa pasti sedap..nyum nyum ( kalau tak suka pakai MSG product boleh ganti dgn garam )
- Air ( 3 sudu besar) -untuk kuah
- Minyak ( 1 sudu)
- Garam
- Spaghetti ( agak2 untuk dua orang makan ;) )
- Cheesedale (Hiasan / Bagi berlemak)
Mai masak meh ...
- Spagetti . Lisa guna rice cooker masak spaghetti uolls ,, haha , nak cepat punya pasal .. ok masukkan air dalam periuk rice cooker , agak2 cukup untuk rebus spaghetti tu . Kemudian masukkan minyak 1 sudu , garam secukup rasa , dan spagetti ( PETUA : macam mana nak taw dah masak , amek sedikit mee spagetti tu nak campak kat dinding , kalo melekat tu dah masak la...haha , atau senang kata gunakanlah deria rasa yang dikurniakan pada kita ni )
- Kuah . Tumis bawang putih yang telah dicincang , kemudian masukkan bawang Holland yg telah di blend 3 sudu besar sehingga naik bau , masukkan ayam yang telah didadu . Masukkan air tiga sudu ( senang nak bagi ayam empuk) .Agak2 ayam dah masak tu , masukkan 2sudu sos prego .Bila dah mula mendidih , masukkan serbuk perasa.Siap.
Hidang.
Spagetti yang telah masak dibilas dengan air sejuk dan ditoskan. Hidang dalam pinggan . Letak sekeping cheesedale (takmau letak pon takpe :)) ) Tuangkan kuah diatasnya ^_^ .. nyum nyum nyum .. sedap !! boleh makan daaa ....
OK tata ...
No comments:
Post a Comment