hai Bloggers , today personally i want to tell u bout table etiquette , since most of us will have annual dinner , farewell party and etcetera . Hope that all the input can give a lot of thought .... hihi
saya budak baru belajar ,
ambil galah tolong jolokkkan ,
kalau ada silap dan salah ,
harap semua dapat betulkan :)
" Table Etiquette "
SIAPA-…Harus membaca nota ini?
(kakitangan awam@swasta, surirumah, pelajar,individu yang berminat)
KENAPA-…Anda perlukan bacaan sebegini?
(Majlis rasmi, Annual Dinner, Makan Beradab, etc)
KANDUNGAN
nDEFINISI ETIKA
nSEJARAH PERADABAN MAKAN
nJENIS-JENIS JAMUAN
nSEBELUM JAMUAN
nINVITATION
CARD
nDRESS
CODE (ETIKA BERPAKAIAN)
nSEMASA JAMUAN
- ADAB DIMEJA MAKAN
- - menggunakan napkin,kutleri dan tangan
- PERADABAN ASAS DIMEJA MAKAN
- SELEPAS JAMUAN
SAJIAN
DAN PENYAJIAN
SOALJAWAB
DEFINISI ETIKA DIMEJA
MAKAN
SATU PERLAKUAN BERADAB DAN BERSOPAN YANG
BERSESUAIAN DENGAN
PERATURAN KOMUNITI SOSIAL UNTUK SESUATU JAMUAN ATAU MAJLIS.
SEJARAH
nChou Dynasty (1122-249 B.C.)
nKung Fu Tzu, atau Confucius (September 28, 551 B.C)
nConfucius menghormati dan menggemari seni masakan. Beliau menetapkan standad kulinari dan peradaban dimeja makan yang lengkap.
nBanquet Di-Raja Manhan Quanzhi
nAmerika
(Hints of Etiquette,1836 dan Rules of Etiquette and Home Culture,1886)
nGaris panduan dibuat kerana suami mengenepikan
adab dimeja makan. Mereka tidak bercakap ketika makan,makan
dengan gelojoh dan cepat.
nDyspepsia(indigestion) dihidapi oleh kebanyakan lelaki Amerika.
JENIS–
JENIS JAMUAN
nJamuan DiRaja /Jamuan Beradab
- table d’hote menu (appetizer,soup,main course & dessert)
nChinese Course
-course by course (makanan disajikan mengikut turutan iaitu
4 season, sayuran, ikan, ayam, udang, nasi dan pencuci mulut)
-hidang style (makanan disajikan dalam dome)
nMalay Course
-hidang style (makanan disajikan secara hidang
@ didalam dome)
nBuffet
-variasi makanan dihidangkan diatas meja panjang
nCocktail Party
-makanan bersaiz kecil (canapés, petit four & hors d’oeuvre)
4 TYPES OF SERVICE STYLE
nAmerican or Platted Service
nEnglish Service
nRussian or Silver Service
nFrench or Gueridon Service
SEBELUM JAMUAN
KAD JEMPUTAN
nMenjawab kad jemputan 1 minggu sebelum majlis.
nMemastikan jenis majlis (Rasmi atau
formal)
nDress Code dinyatakan melalui kad jemputan
nBerpakaian mengikut kesesuaian majlis
nJangan berpakaian
‘overdo’ atau agak melampau
nKurangkan pemakaian barang kemas
(looks simple but nice)
nFormal Dress Code :
nLelaki- berpakaian kemas, bertali leher & kot @ tuxedo
nWanita- berpakaian kemas dan sopan
nPakaian Kebangsaan
nLelaki- baju melayu lengkap, baju tradisional mengikut kaum
nWanita- baju tradisional mengikut kaum
PANDUAN SEBELUM MAJLIS BERMULA
(1) Hendaklah tiba di majlis lebih
awal (15-20
min.)
(2) Masuk melalui pintu utama dan
terus ke
tempat penyambut
tetamu.
(3) Ambil minuman ‘pre-dinner’ yg
diberikan
oleh pelayan.
(4) Elak dari meminta minuman kegemaran
anda
yang
tidak dihidangkan.
(5) Tidak salah jika tidak mengambil
minuman
sebelum
dinner.
(6) Minuman ‘pre-dinner” tidak boleh
dibawa ke
meja makan.
nSEMASA JAMUAN
ADAB PERGAULAN Memperkenalkan Diri:
nKenalkan diri
nSenyum dan ada
‘Eye-Contact’
nCakap dengan jelas
nKurangkan pergerakan tangan
nBerjabat tangan sesama jantina
nTunduk hormat pada bukan jantina yang
sama
Teknik memperkenalkan seseorang:
nPerkenalkan orang yang kurang penting kepada yang
paling penting
nPerkenalkan lelaki kepada wanita
nPerkenalkan yang muda pada yang tua
nPerkenalkan yang berjawatan rendah kepada yang tinggi
PERKARA
YANG HARUS DIELAKKAN KETIKA
PERBUALAN:
nTopik agama,politik dan hal peribadi
nBercakap terlalu pantas
nJangan gunakan perkataan yang boleh
mengecilkan hati orang
lain
nTunjukkan luahan hati atau terlalu emosional
ADAB KETIKA DUDUK:
nDuduk dengan tegak dengan menyandarkan belakang
badan ke kerusi
nBeg tangan diletak dibawah kerusi
nTangan diletakkan diatas paha @ tangan kanan diatas
tangan kiri
nElakkan duduk mengangkang
nElakkan membongkok atau duduk menyenget
nJangan terlalu mendongak atau menunduk
***** will be continue *****
No comments:
Post a Comment