shirifuhano shah elisa

Total Pageviews

welcome to my blog : shirifuhano shah elisa

HTML Code


click to create your own

... MY WISH LIST ...

=MED XENZIA=

welcome to my blog ... hope that we always could share and discussing some tips and issues here

" ilmu tanpa amal ibarat pokok yang tidak berbuah"





Saturday, May 19, 2012

" Table Etiquette "

hai Bloggers , today personally i want to tell u bout table etiquette , since most of us will have annual dinner , farewell party and etcetera . Hope that all the input can give a lot of thought .... hihi
saya budak baru belajar ,
 ambil galah tolong jolokkkan ,
kalau ada silap dan salah , 
     harap semua dapat betulkan :)



" Table Etiquette "




   
SIAPA-…Harus membaca nota  ini?


   (kakitangan awam@swasta, surirumah, pelajar,individu yang berminat)

   
KENAPA-…Anda perlukan bacaan sebegini?


   (Majlis rasmi, Annual Dinner, Makan Beradab, etc) 


 


KANDUNGAN



nDEFINISI ETIKA
nSEJARAH PERADABAN MAKAN
nJENIS-JENIS JAMUAN
nSEBELUM JAMUAN
nINVITATION CARD
nDRESS CODE (ETIKA BERPAKAIAN)
nSEMASA JAMUAN

  • SAJIAN DAN PENYAJIAN

  • ADAB DIMEJA MAKAN

  •   - menggunakan napkin,kutleri dan tangan

  • PERADABAN ASAS DIMEJA MAKAN

  • SELEPAS JAMUAN
SOALJAWAB

DEFINISI ETIKA DIMEJA MAKAN

SATU PERLAKUAN BERADAB DAN BERSOPAN YANG BERSESUAIAN DENGAN 
PERATURAN KOMUNITI SOSIAL UNTUK SESUATU JAMUAN ATAU MAJLIS.


SEJARAH

nChou Dynasty (1122-249 B.C.)
nKung Fu Tzu, atau Confucius (September 28, 551 B.C)
nConfucius menghormati dan menggemari seni masakan. Beliau menetapkan standad kulinari dan peradaban dimeja makan yang lengkap.
nBanquet Di-Raja Manhan Quanzhi
nAmerika (Hints of Etiquette,1836 dan Rules of Etiquette and Home Culture,1886)
nGaris panduan dibuat kerana suami mengenepikan adab dimeja makan. Mereka tidak bercakap ketika makan,makan dengan gelojoh dan cepat.
nDyspepsia(indigestion) dihidapi oleh kebanyakan lelaki Amerika.


JENIS– JENIS  JAMUAN


nJamuan DiRaja /Jamuan Beradab
- table d’hote menu (appetizer,soup,main course & dessert)
nChinese Course
-course by course (makanan disajikan mengikut turutan iaitu
4 season, sayuran, ikan, ayam, udang, nasi dan pencuci mulut)
-hidang style (makanan disajikan dalam dome)

 nMalay Course
-hidang style (makanan disajikan secara hidang
@ didalam dome)
nBuffet
-variasi makanan dihidangkan diatas meja panjang
nCocktail Party
-makanan bersaiz kecil (canapés, petit four & hors d’oeuvre)


4 TYPES OF SERVICE STYLE
nAmerican or Platted Service
nEnglish Service
nRussian or Silver Service
nFrench or Gueridon Service



SEBELUM JAMUAN
KAD JEMPUTAN
nMenjawab kad jemputan 1 minggu sebelum majlis.
nMemastikan jenis majlis (Rasmi atau formal)
nDress Code dinyatakan melalui kad jemputan
nBerpakaian mengikut kesesuaian majlis
nJangan berpakaian ‘overdo’ atau agak melampau
nKurangkan pemakaian barang kemas (looks simple but nice)
nFormal Dress Code :
nLelaki- berpakaian kemas, bertali leher & kot @ tuxedo
nWanita- berpakaian kemas dan sopan
nPakaian Kebangsaan
nLelaki- baju melayu lengkap, baju tradisional mengikut kaum
nWanita- baju tradisional mengikut kaum




PANDUAN SEBELUM MAJLIS BERMULA
(1) Hendaklah tiba di majlis lebih awal (15-20  

min.)

(2) Masuk melalui pintu utama dan terus ke 

tempat penyambut tetamu. 


(3) Ambil minuman ‘pre-dinner’ yg diberikan 

oleh pelayan.

(4) Elak dari meminta minuman kegemaran anda

yang tidak dihidangkan.

(5) Tidak salah jika tidak mengambil minuman 

sebelum dinner.

(6) Minuman ‘pre-dinner” tidak boleh dibawa ke 

meja makan.

nSEMASA JAMUAN

ADAB PERGAULAN Memperkenalkan Diri:


nKenalkan diri
nSenyum dan ada ‘Eye-Contact’
nCakap dengan jelas
nKurangkan pergerakan tangan
nBerjabat tangan sesama jantina
nTunduk hormat pada bukan jantina yang sama

Teknik memperkenalkan seseorang:

nPerkenalkan orang yang kurang penting kepada yang 
paling penting

nPerkenalkan lelaki kepada wanita

nPerkenalkan yang muda pada yang tua

nPerkenalkan yang berjawatan rendah kepada yang tinggi

PERKARA YANG HARUS DIELAKKAN KETIKA 
PERBUALAN:

nTopik agama,politik dan hal peribadi

nBercakap terlalu pantas

nJangan gunakan perkataan yang boleh 
mengecilkan hati orang lain

nTunjukkan luahan hati atau terlalu emosional



ADAB KETIKA DUDUK:


nDuduk dengan tegak dengan menyandarkan belakang 
badan ke kerusi

nBeg tangan diletak dibawah kerusi

nTangan diletakkan diatas paha @ tangan kanan diatas 
tangan kiri

nElakkan duduk mengangkang

nElakkan membongkok atau duduk menyenget

nJangan terlalu mendongak atau menunduk


***** will be continue *****














No comments: